Решихме да започнем рубрика в нашия блог, в която да ви срещаме с хора, които имат интересни истории, разказани в интересни книги. Книги, които те издават сами. Първият ни разговор е с Бистра Якимова и нейния спътник в живота Наце Сапунджиев. Повод за тази среща даде опечатаната в Пулсио Принт тяхна книга – „Магията на пътуването в Централна Америка“.

Разкажете ни малко за вас ?

Казвам се Бистра Якимова и заедно със съпруга ми Наце Сапунджиев сме запалени пътешественици. Обикаляме света в търсене на интересни места, култури и хора, и не спираме да се удивляваме на човешката доброта и красотата на природата.

Откъде сте ?

Като пътешественици и граждани на света, не обичаме да отговаряме на този въпрос. Ако погледнете в паспортите ни, там ще пише България и Македония.

Да, вие сте пътешественици. Въпросът беше неуместен 🙂 С какво се занимавате ?

Имаме блог за пътешествия – Магията на пътуването. Чрез него споделяме за невероятните места и хора по пътя и помагаме на пътешествениците да си организират страхотни пътувания. Блогът е една от основните ни дейности, наред с преподаването на танци, ИТ и други предприемачески начинания.

Откога имате интерес към писането ?

Още от ученическите години творческото писане ми се отдаваше. Имало е дълги периоди, в които не съм писала и ред, но някак си винаги писането се връща при мен под една или друга форма.

Какво ви мотивира да пишете ?

Най-големият ми мотиватор да пиша е интересната история, която искам да споделя със света. Писането има и много положителни ефекти в развитието на самия писател като човек – например ставаш по-наблюдателен, откриваш интересното в привидно скучни неща, а за терапевтичния ефект мога да говоря много дълго.

Как решихте да се самопубликувате ? Не е ли по-лесно да се доверите на издателство ?

Самопубликуването е като да ходиш по неутъпкана пътека – има предизвикателства, но накрая си много доволен от постигнатото. Доверяваме се на страхотни професионалисти, с които работим по нашите книги. След първата ни самоиздадена книга изобщо не се и чудихме как да издадем втората. Силно препоръчваме на всеки автор да се самоиздаде поне веднъж!

Как ни открихте ? Някой ни препоръча или сам направихте проучване ?

Открихме Пулсио по препоръки на професионалисти от бранша. Правихме много проучвания и сравнения, накрая избрахме Пулсио.

„Открихме Пулсио по препоръки на професионалисти от бранша.“

Защо решихте да се доверите на Пулсио първия път ?

Това, което ни спечели, беше бързата и ефективна комуникация от страна на екипа на Пулсио. А после и резултатите потвърдиха, че сме избрали правилната печатница.

Разкажете ни малко повече за последната книга, която отпечатахте при нас.

Книгата се нарича “Магията на пътуването в Централна Америка” и разказва за нашето голямо приключение през Мексико, Белиз, Гватемала, Салвадор, Хондурас, Никарагуа, Коста Рика и Панама.

Целта ни е да покажем един много подценяван регион като уникално място за приключения и пътешествия в цялата му пъстрота.

За кого е тази книга ?

Книгата е за всеки, който обича да се наслаждава на красиви гледки, за всеки, който иска да се впусне в приключение и за всеки, който е готов да излезе извън утъпкания път.

Какво могат да очакват читателите, когато хванат вашата книга в ръце ?

Много се радваме да чуваме от наши читатели, че не са могли да оставят книгата, докато не я завършат. Та, очаквайте вълнуващи истории и страхотни снимки!

Какво ще научат, докато я четат ?

Читателите ще научат отговорите на много въпроси, като например: Дали спонтанните решения по пътя са най-добрият начин да се запознаеш отблизо с наследниците на маите в Мексико и акулите-дойки в Белиз? Какво става, ако следваш вулканите в Никарагуа и какво те очаква, ако се скараш с маймуни за храна в Коста Рика? Лесно ли се става разбойник с мачете в Гватемала?

Може ли прането да диктува следващата ти дестинация? А стереотипите за опасни градове и държави като Ел Салвадор и Хондурас? Останали ли са все още скрити племена по незнайни острови в Панама и защо не трябва са се пипат червенооки жаби? Пътешествието в Централна Америка те потапя в най-импровизирания и спонтанен див свят, там където Тихият океан и Карибско море са приклещили парче земя с много шарено минало и още по-цветно настояще.

Какви фотографии ще открият ?

В книгата читателите ще открият 300 фотографии от различни места и случки в Централна Америка, всички дело на нашия фотограф – Наце.

Колко време ви отне да напишете тази книга ?

Първата чернова беше готова за около 4-5 месеца, но от замисъла до издаването мина повече от година и половина.

Разкажете ни за интересна случка, докато писахте книгата, ако има такава… ?

Когато бяхме готови с редакцията, корекцията и оформлението на книгата, решихме да отпечатаме тестово копие – да видим как стоят цветовете на снимките и дали все пак меката корица ще удържи на броя страници. Когато погледнахме копието за първи път, видяхме две правописни грешки, и то на корицата! Та оттогава знаем, че пробното копие е много полезна практика, даже и за неща, за които не подозираш.

Каква корица избрахте - мека или твърда ?

Избрахме твърда корица, защото книгата се получи доста голяма. Меките корици нямаше да удържат на голямото приключение.

А кой направи графичното оформление на книгата? На тялото, на корицата ?

За дизайна на корицата сме благодарни на Наталия Стамболова, а за оформлението на книгата се погрижи нашият редактор Петя Якимова.

На каква хартия се спряхте ?

Спряхме се на хром мат 115 g/m².

Какво бихте посъветвали хората, които имат желание да пишат, но не се осмеляват ?

Съветваме всеки, който иска да каже нещо на света чрез писане, да събере всичката си смелост и да поеме риска. Приятелите и близките винаги са насреща за подкрепа, а чувството непознат човек да се повлияе или оцени твоето писане, е нещо безценно! Искаме да четем повече нови произведения на български език.

Да очакваме ли нови книги от вас?

О, да! Тъй като тази година се навършват 10 години, откакто пътешестваме, много ни се иска да съберем най-забавните случки и най-вдъхновяващите моменти по пътя в едно пъстро четиво!

Изчислете икономията, която ще направите от печатането сега!