Както всяко едно нещо в модерния свят, така и печатарският бизнес се промени след навлизането си в дигиталната ера. Истината е, че промяната не е толкова осезателна, както това се случи в някои други индустрии. Това е така, защото традиционният печат успя да запази голяма част от територията си. Пазарни изисквания за все по-кратките срокове за изпълнение, печат с променливи данни, вариации и персонализации и масовото навлизане на услуги като print-on-demand (печат-при-поискване) доведоха до появата на висококачествени дигитални печатни машини. Това откри съвсем нови възможности и даде тласък на технологичен прогрес в печатния бизнес. Така постепенно се появи и въпросът: Дали наистина модерният дигитален печат е по-добро решение от традиционния механичен такъв? Отговорът е твърдо не и в тази статия ще ви обясним защо това е така.

Разликата между дигиталния и офсетовия печат е в начинът, по който изображенията и текстът се трансферират върху медиата (хартията). Двата метода дават на практика различни резултати на различна цена.

Тук ще откриете детайлите, от които се нуждаете, за да направите информиран и правилен избор за конкретния проект, които искате да осъществите. Ще разберете: какви са технологичните разлики в двата метода на печат; защо крайният резултат е различен; предимствата и недостатъците им; и кои проекти са най-подходящи за всеки от тях. Ще откриете и детайлен списък, който ще ви подготви още по-добре за вземане на най-правилното решение.

 

Офсетов печат

Офсетовият печат използва пластини със светлочувствителен слой, обикновено изработени от алуминий, за трансфериране на комбинация от четирите основни цвята мастило (cyan, magenta, yellow, black) върху печатната медиа. Освен CMYK могат да се използват и Pantone цветове, покрития и лакове.

Офсетовият печат използва по една пластина за всеки от четирите CMYK цвята. Това, което искаме да отпечатаме се притиска към офсетовата пластина, която след това се експонира, проявява се и се премахват елементите, които не се печатат. Готовата вече печатна форма се закрепва върху печатния цилиндър на машината, който се намастилява, след което мастилото се предава на гумиран цилиндър. Печатът се нарича офсетов, защото мастилото не се пренася директно от пластините върху медиата. Зоните на пластината, които съставят печатната повърхност се намастиляват, докато другите получават воден филм, който ги предпазва от намастиляване. Гумираният цилиндър отпечатва желания образ върху медиата с натиска осигурен от т.нар. натисков цилиндър.

Дигитален печат

Дигиталната технология елиминира нуждата от офсетови пластини и гумирани цилиндри. Вместо това, изображението, което искаме да отпечатаме, директно се отпечатва върху медиата като се използват течни мастила или тонер. На практика това е по-мащабната, индустриална версия, на домашния или офис мастилено-струнен и лазерен печат.

Дигиталния печат използва 4 електростатични вала за прилагане на четирите цвята върху хартията. Валовете използват електростатичен заряд, който привлича тонера или мастилото. Нанесено върху хартията, то се поема от нея, като се преминава през процес на високо температурна обработка.

Предимства на офсетовия печат

 

Възможно най-високо качество на отпечатаното изображение

При офсетовия печат имаме много по-голяма прецизност по отношение на цветовете, което означава по-коректното им и балансирано представяне върху проекта. Офсетовият печат може да използва специално създадени цветове, включително Pantone цветове, така че всеки цвят да е максимално точен. Процесът осигурява чист текст и изображения без линии и петна.

 

По-голям тираж, по-добра цена

Разходите за подготовка на офсетов печатен проект са по-високи в сравнение с тези за дигитална поръчка. Това е така, защото пластините трябва да се подготвят (поставяне на това което искаме да отпечатаме върху пластината и нейното експонирането), след което да се вкарат в системата, която трябва да се настрои по отношение на намастиляването на пластините и валовете. Целият този процес изисква време и средства. Когато вече всичко е подготвено и настроено, офсетовият печат на всяко едно копие струва по-малко отколкото, ако е използван дигитален печат, където цената е една и съща от първия до последния екземпляр. Тази ефективност след първоначалната подготовка и настройки означава, че офсетовият печат логично е по-добрият избор за дълги тиражи. Като добавим и високото качество на на цвета, получаваме отлични резултат срещу парите си за пълноцветен печат в големи обеми. И мастилото и всеки лист хартия са икономически по-изгодни в сравнение с дигиталните машини. Всяко копие на 300 за цветен печат и над 500 за черно бял ще направи инвестицията ви в офсетов печат много по-изгодна икономически.

 

По-висока скорост

Офсетовият печат може да достигне скорост на печат до 10 пъти по-висока от тази при дигиталния. За разлика от тонерите при дигиталните печатни машини, офсетовите използват мастила, които трябва да изсъхнат преди процесите на рязане, сгъване и подвързване. Това означава, че малките тиражи могат да изискват повече време в сравнение с дигиталната алтернатива. (Прочетете статията ни за HUV-технологията и ще разберете как Pulsio Print може да ускори този процес и да го направи още по-ефективен) За големи печатни проекти скоростта на процеса след първоначалната настройка дава максимално ефективни резултати.

Недостатъци на офсетовия печат

 

Технологично “капризен”

Офсетовият печат е технологично по-взискателен от дигиталния и има нужда от по-прецизен контрол на зададените в началото параметри. Дизайнерът трябва да подготви оригиналните файлове с направено коректно цветоотделяне, необходимо е разбиране на всички процеси и етапи при този вид печат, обикновено има и повече работа за предпечатния отдел.

 

Изисква повече време

Времето за изпълнение често е по-дълго, тъй като буквално времето за печат на машината трябва да бъде предварително заявено, а и подготовката на пластините, както вече споменахме, изисква технологично време. Проверката на сертифицираните проби за цвят, дизайн, страниране и прецизност на текста става важна част от процеса на изпълнение на поръчката, отнема много повече време при офсетов печат в сравнение с дигиталния.

 

Висока цена за късите тиражи

Няма лесен начин как да се поправи грешка, веднъж след като пластините са подготвени за работа. Ако някои забележи печатна или друг тип грешка след този етап, целият този скъп и времеемък процес трябва да бъде стартиран от самото начало.

Галерия

“Прекрасно качество, бързо обслужване и доволни клиенти, благодаря ви!”
Десислава Бацанова, щастлив клиент

Предимства на дигиталния печат

 

Чудесно решение за малки тиражи

За разлика от офсетовия дигиталният печат може да печата едно копие – лист или книга – с минимално настройване на системата. Ако искате да отпечатате 100 копия от каталог, състоящ се от 200 страници, вие ще отпечатате 20 000 страници, но ще имате 100 печатни продукта. Като вземем предвид бързата подготовка за печат на дигиталната печатна машина и липсата на нужда от правене на пластини за съдържанието от 200 страници, то дигиталният избор на печат ще бъде най-добрият вариант в този случай.

За разлика от мастилата при офсетовия печат дигиталният печат дава резултат, при който всяка страница е с изсъхнало мастило и готова за подвързване. А за малки печатни продукти като флаери, бихте могли директно да започнете да ги ползвате по предназначение. Ето защо дигиталният печат е идеален за тиражи с по-малко от 300 копия за цветен и по-малко от 500 копия за черно-бял печат, както и за такива с по-кратък срок за изпълнение.

Всъщност печатът на страници е само част от целия процес, тъй като след това ще трябва да направите подвързване, за да може продуктът да изглежда завършен. А това също отнема време. Ако добавите и специален ефкт върху корицата, например soft touch или 3D ефект, това ще удължи времето за изработка.

 

Персонализиране

Печатът на променливи данни, като кампании свързани с директна поща, при които всяко име и адрес са различни всеки път, не може да бъде направен с офсетов печат. Единственият начин това да се случи е посредством дигитален печат. Печатът на променливи данни включва персонализирани изображения, текст и графики: със съвременните компютърни технологии, опциите на практика са безкрайни. Можете да отпечатате няколко тиража за една и също музикално турне, като само смените датата и локацията.

 

Всяко копие е идентично

Традиционният печат може да доведе до известни вариации от копие до копие в резултат на баланса между мастило и вода по време на печат. Дигиталната технология премахва възможността за поява на вариации, които да са от механично естество.

Недостатъци на дигиталния печат

 

Ограничения в избора

Много по-малък избор на медии. Изборът тук се свежда до стандартните типове хартия. Много по-малка прецизност на цветовете извън възможностите, които дава RGB. Мастила с Pantone цветове не могат да бъдат използвани. Дигиталният печат не е подходящ за пресъздаване на висококачествени изображения като печат на артистични творби например.

Висока цена за поръчки с голям обем. Тук всяко копие струва повече от еквивалента му минал през офсетов печат.

Малко по-ниско качество и яркост като цяло и при текста и при графичните изображения след печат.

Проекти, които са по-подходящи за офсет

 • Проекти с тиражи над 300 копия.
 • Проекти, при които се изисква по-висококачествен цветен печат.
 • Проекти, в които са използвани Pantone цветове.
 • Книги и каталози, които изискват специални и дизайнерски хартии.
 • Проекти с елементи, в които рязане и специфично книговезане (подвързване).
 • Списания и многотиражирани вестници.
 • Големи кампании за директна поща без изискване за променлив печат.

Проекти, които са по-подходящи за дигитален печат

  • Проекти с малки тиражи.
  • Плакати и флаери.
  • Проекти, изискващи променливи данни като бързи директни мейл кампании.
  • Проекти с кратки срокове за изпълнение.
  • Печат-до-поискване (print-on-demand).
  • Проекти, в които цветовете на са от съществено значение.

Кой печат е подходящ за мен?

Ако вашият бизнес има нужда да печата често, постоянно променящи се и в малък тираж печатни проекти, или печат на директна поща с променливи данни, които освен всичко друго трябва бързо да са напечатат, то тогава дигиталния печат е това, от което се нуждаете. Това важи в особена степен за флаери, плакати, брошури за единични събития и малки каталози за вътрешна употреба. Ако вашият бизнес работи с големи тиражи, които променят съдържанието си много рядко и качеството на цвета е много важно, тогава изберете офсетов печат.

 

Ако имате различни проекти, тогава използвайте тази чеклиста за всеки един отделен проект:

 

Количество

Колко голям е проектът? Ако цената е фактор в решението, тогава големите тиражи трябва да се печатат на офсет технология, а малките на дигитална машина. Тъй като настройката за офсетов печат струва доста повече, съществува граница в тиражите, над която вече офсетовия печат със всяко следващо копие ства все по-изгоден.

Има случаи, при които малки тиражи изискват високо качество на цветовете, Pantone цветове и/или специални ефекти. Тогава отново решението ще бъде офсетов печат.

 

Печатна медиа

Ако искате специална дизайнерска хартия, специални ефекти, или печатате на различна от хартия медиа, тогава отново офсет е единственото решение.

 

Цвят

Дигиталния печат винаги използва 4 цвята. Ако се нуждаете само от черно мастило или един допълнителен цвят, офсетовия печат може да излезе по-изгоден, ако тиражът не е твърде малък. Изберете офсет за перфектно възпроизведени, прецизни и ярки цветове и мастла с Pantone цветове. Ако искате металик или флуоресцентен цвят офсет е вашият избор.

 

Пробите

Нуждаете ли се от реално копие на проекта ви, така както трябва да изглежда, преди да влезе за печат на целия тираж? За да направите дори едно такова копие с офсетов печат, настройките, които трябва да се направят са като за цял голям тираж. Това ще бъде скъпо, особено, ако след това се налагат промени. Дигиталните машини без проблем могат да направят едно копие. Въпреки всичко, ако вече имате одобрен PDF файл, тогава това не би трябвало да е проблем да мине през офсет.

 

Планирате ли да правите книга с твърда корица с обложка?

Висококачественото пресъздаване и консистентност на цветовете при офсетовия печат ще направи така, че обложката да е с по-добро качество в сравнение с резултата при дигиталния печат.

 

Списания и вестници

И тук, ако тиражът не е малък, изборът е офсетов.

 

Размер

Дигиталните машини имат по-малък максимален размер на хартията от офсетните, обикновено в рамките на 19 до 29 инча. Офсетовите машини могат да принтират 40-инчови листи. Ако имате проект, който изисква печат върху големи сгънати документи, тогава е очевидно, че офсетовия печат ще свърши работата. Стандартните размери като А4, особено когато няма наддаване, ще бъдат добре изработени от дигитална машина.

 

Производство

Дигиталните машини ще доставят по-бързо поръчката. Офсетовата печатна машина винаги изисква време за първоначална настройка, докато дигиталната може да свърши работата веднага.

 

Персонализиране

Веднъж настроена офсетовата машина печата винаги едно и също като информация. Дигиталната може да бъде настроена да работи с променливи данни, изображения, имена и т.н.

Обобщаване

И двата метода, офсетов и дигитален, имат своите предимства и недостатъци в зависимост от: вида на проекта; тираж; прецизността на цветовете; дали ще се прилагат специални ефекти; цена и време за изпълнение; дали PDF файлът е ОК или има нужда от пробен печат; има ли нужда от постоянни промени или дизайнът няма да търпи промени през целия жизнен цикъл на проекта.

Използвайте контролния списък по-горе, за да решите кое е най-доброто за вас, за всеки проект за печат. Експертите на Pulsio Print са на разположение, за да ви разяснят всички възможни опции, подходящи и на разположение за вашия проект, и да ви дадат всички подробности за цените, за всеки един вариант.

 

Свържете се с нас сега за повече подробности!