Книговезане

Начало » Книговезане

Книговезането е процес при който се свързват отпечатаните вече листа и се сглобява книжното тяло. Изборът на вид кноговезане отразява качеството на вашия продукт и трябва да отговаря както на вашия замисъл, така на три основни условия, за да удовлетвори клиентите ви. Книговезането трябва да осигури:

  • Практичен за манипулация, разгръщане и съхранение продукт
  • Максимален комфорт при четене
  • Продукт, който е устойчив и не се амортизира бързо

Благодарение на собствения ни книговезки отдел, Pulsio Print оптимизира процесите, използва до съвършенство различните техники за книговезане и предлага кратки срокове на изработка. Нашата цел: да ви предложим множество опции за постигане на продукт, който да отговаря на 100% на очакванията ви.

Изборът на биговане или сгъване, видът книговезане, качеството на довършителните процеси – книговезането прави книгата по-красива!

ШИТО С ТЕЛЧЕТА /ВШМ/

Подходящо за изделия с малък обем страници, подвързването „шито с телчета„ е един от най-практичните и икономични видове книговезане. Едновременно солидно и естетично, то предлага по-лесна манипулация на продукта и улеснява четенето му. Идеално е за търговски брошури, печатни програми и проспекти.

брошура с прави телчета
печат брошура с прави телчета

C прави телчета

брошура с омега закръглени телчета (ушички)
печат брошура с омега закръглени телчета (ушички)

C омега закръглени телчета (ушички)

Инфо +

Сгънатите листа се пъхат еднин в друг: това се нарича влагане. Техниката избутва прогресивно страниците навън и води до следните специфики: Страниците трябва да бъдат малко на брой (до 100) При подготовка на файловете за печат трябва да се предвиди достатъчно поле за обрязване (7 мм) Избягване на снимки на фолиа прекалено близо до външния край

брошура влагане

ЛЕПЕНО

Идеалният тип книговезане за списания, годишни отчети, каталози, книги, прес досиета, луксозни брошури. Този начин на подвързване придава на вашите печатни издания подчертано професионален външен вид на атрактивна цена. Използването на техниката позволява подвързването на голям брой страници едновременно и превръща продукта ви в комбинация от качество и естетичност!

Инфо +

След като колите са събрани заедно една над друга те се фрезоват, така че на гръбчето се образуват неравности спомагащи залепването. По този начин лепилото достига по-добре до всеки лист и скрепването е по-здраво. Лепилото се нанася разтопено и служи освен за залепване на листата, и за скрепване на мека корица към тялото. Използва се при хартии, чийто грамаж е до 130 гр. Лепеното гръбче има предимството да скрива колите и създава впечатление, че тялото е отпечатано от единични страници.

книга лепено
печат книга лепено

ТЕРМОЛЕПЕНЕ /ПУР/

При термолепенето се прилага същата технология като при класическия вариант, с тази разлика, че тук се използва специално полиуретаново лепило, наречено ПУР. Тази технология прави страниците много по-устойчиви срещу откъсване при по-честа или дълга употреба. Лепенето ПУР е силно препоръчително за списания и каталози, издавани в големи тиражи, за които е важно продуктът да е устойчив на манипулация, а продуктите да понасят отлично температурните и климатични промени. PUR лепенето може да се прилага вместо стандартното лепене и шиенето с телчета при използването на хартии с покрития. При PUR лепенето слоят лепило е по-фин в сравнение с традиционните лепила.

КОНЦЕВО ШИЕНЕ

Заради своята устойчивост, подвързията с концево шиене е специално пригодена за продукти, с които се борави често, които постоянно се разгръщат, поради което е особено подходящо за луксозните брошури и книги. Концевото шиене съчетава подшиването с текстилен конец и термолепенето. След подреждането на колите те се зашиват заедно, а после се залепват към корицата. Тази технология позволява страниците от тялото да бъдат допълнително защитени. Концевото шиене е задължително, ако хартията на тялото е над 130 гр.

печат книга КОНЦЕВО ШИЕНЕ

СПИРАЛА Wire-O

Подвързията спирала wire-O позволява книгата да се разгърне на 360°, така че с нея да се борави много удобно. Това е идеалната подвързия за всички често преглеждани печатни продукти като каталози, доклади и брошури. Подвързването със спирала е широко ценено заради практичността си. То позволява лесна актуализация на документи чрез премахването или добавянето на листа. Подвързването със спирали също позволяват да се съберат в едно страници от различни материали: хартия, картон, пластмаса, вложки от други материали и т.н. За по-естетичен вид, спиралите могат да се прикрият допълнително (скрита спирала).

Wire-O брошура спирала
Wire-O СПИРАЛА
СПИРАЛА Wire-O
ПОДВЪРЗИЯ Singer

ПОДВЪРЗВАНЕ С БОЛТОВЕ

Особено практична, тази подвързия дава възможност документите ви да бъдат представени под формата на ветрило. С помощта на болта, който свързва листата подвижно помежду им, тази подвързия е особено подходяща за цветните чартове например, но също и за бележници, набори от мостри.

ПОДВЪРЗВАНЕ С БОЛТОВ

ТВЪРДА ПОДВЪРЗИЯ

При този метод на подвързване колите на тялото на изданието се зашиват с конец за по-голяма здравина. Кориците се изработват от мукава, която се облича с хартия, книговезко платно (книговинил) или книговезко платно с дунапрен. Подредените и зашитите коли се свързват с корицата с форзаци. Твърдата подвързия се използва основно при книги, луксозните каталози, бележници и др. Гръбчето на изданията, изработени с твърда подвързия, могат да бъдат прави или закръглени, а капителбанд – изработен от памук в различни разцветки, се прибавя за повече елегантност.

книга ТВЪРДА ПОДВЪРЗИЯ