Всяка книга и всеки печатен проект на книга са уникални. Книгата и начинът, по който е отпечатана, имат специфична цел и по тази причина практическите параметри по оформлението й всеки път са различни.

Задаването на точни спецификации за печат елиминира нуждата от допълнителни въпроси, осигурява прозрачност и ускорява цялостния процес.

Прочетете това ръководство “стъпка по стъпка” преди да се захванете с организиране отпечатването на вашата книга:

1. Подготовка на файловете

Качествена резолюция на изображението, изпратена преди отпечатване

Преди да изпратите файловете за печат, те трябва да са коректно оформени. Нещата, на които трябва да обърнете внимание, са: резолюция на снимките, наддаване (bleed), защитени полета (safety margins), намастиляване, рамки, страници на тялото и да решите дали искате мека или твърда корица.

Има десетки други опциии неизвестни, които ще ви се наложи да идентифицирате, за да може отпечатването на протече бързо и гладко. Вижте тук какво още е включено в процеса на подготовка на файловете.

2. Изпращане на файловете

Пиктограма за изпращане на файл

След като сте получили оферта и сте подготвили файловете за печат, ги изпращате в отдела за предпечатна подготовка за последен оглед и проверка.

Да се изчистят всички неизвестни и да се предвидят всички възможни въпросителни, означава да се ускори цялостният процес. Има няколко варианта и платформи за изпращане на файловете – вижте ги тук.

3. Проверка за съвместимост

Пиктограма на процеса на проверка на файла

На този етап ще преминете през процес на одобрение за печат, с който ще се провери съвместимостта на вашите файлове с печатните изисквания. Действията тук са съсредоточени върху коригирането на евентуални грешки преди окончателното одобрение и изпращане на файловете за печат.

4. Избор на правилната хартия

Процесът на избор на хартия преди печат е много важен.

Видът на хартията е определящ за качеството на вашата книга. От решаващо значение е да се запознаете с основните характеристики на най-използваните печатарски хартии.

Следващото, което трябва да имате предвид, е каква технологията за печат ще се използва и как работи тя с различните хартии. Вижте тук възможностите за избор на хартия за печат и как те се отразяват на крайния продукт.

5. Корица

Бяла книга с твърди корици с черен капителбнд

Корицата е прозорец към душата на вашата книга. Книговезането и корицата създават първото и най-важно впечатление за книгата, също както и глазурата върху тортата.

Тази част от книгата трябва да отговаря на три основни изисквания: лесно съхранение, оптимален комфорт при четене и добра цялостна защита на тялото.

6. Финално оформление

Гланциран лак на гръбчето на книгата.

Изборът на хартия за тялото и корицата е само част от създаването на една книга. Веднъж щом основата е положена, трябва да се помисли и върху различните възможности за добавяне на стойност към крайното изделие, като например добавяне на лаково покритие или ламиниране, релефен печат, метализирани ефекти и др. Прочетете тук детайлна информация за стандартни покрития и специални ефекти, за да научите как вашата книга може да се превърне в истински шедьовър.

Ако искате повече информация за предпечатната подготовка и самия печатен процес, вижте статията Отпечатване на вашия роман от А до Я, където в детайли е обяснен цялостния печатен процес.

Не се колебайте да се свържете с нас във всяка ситуация, в която имате колебание или се нуждаете от съвет. Изпратете ни имейл на: sales@pulsioprint.bg

Ако искате да получите ОНЛАЙН ОФЕРТА, Кликнете тук.

Изчислете икономията, която ще направите от печатането сега!