Често Задавани Въпроси

Начало » Поръчка » ЧЗВ

На тази страница ще откриете отговори на най-често задаваните към Пулсио Принт въпроси. За по-голямо улеснение въпросите са групирани по теми. Ако все пак не успеете да откриете информацията, която търсите, моля не се колебайте да ни потърсите на телефон +359 882 12 57 84 или имейл sales@pulsioprint.bg.

Плащане

Имате възможност да извършите плащане по банков път и на място в офиса. За повече информация , моля, свържете се с вашия персонален съветник. Ако все още нямате такъв, пишете ни на имейл accountant@pulsioprint.com.

Цената на дигитална цветна проба не е включена в първоначалната оферта, получена при работа с калкулатора. Ако искате да изработим за вас мостри на специални цени, моля свържете се с вашия персонален съветник. За да изпратим мостри на специални цени, моля свържете се с персонален съветник. Сумата, която трябва да заплатите е 20лв. Вижте какви други варианти за одобрение за печат предлагаме тук

Ние сме гъвкави в това отношение. Взимаме под внимание различни фактори в интерес на нашите клиенти и нашата компания. Приемаме авансови плащания, разсрочени плащания, плащания на цялата сума. Крайните срокове се договарят с търговеца, с когото ще комуникирате при уточняване на поръчката ви.

Попитайте вашият персонален съветник и той ще ви даде най-доброто решение за вашия проект. Ако все още нямате такъв, пишете ни на имейл accountant@pulsioprint.com.

Доставка

Вие получавате имейл или/и обаждане от логистичния ни отдел или акаунт мениджър с информация за дата и приблизително време на доставка, ако използваме нашата собствена транспортна компания. Ако използваме услугите на куриерска компания, вие ще получите тракинг номер на имейла си.

Разбира се, винаги можете да се свържете с отдел Логистика на имейл: export@pulsioprint.com vesela@pulsioprint.com Или на телефон: 0886 807 610 / 0885 846 241

Да, можем да доставим и изпратим до желан от вас адрес поръчка без данни за нашата компания като производител върху продуктите, кашоните и палетата, или с етикети с вашето име като изпращач.

Да, можете да посочите няколко адреса за доставка. Доставяме на цялата територия на страната. За доставка до допълнителен адрес, трябва да получите оферта, която да потвърдите. Не се колебайте да се свържете с наш представител за допълнителна информация на sales@pulsioprint.bg

Да, доставката е включена в цената, която виждате при работа с калкулатора на оферти.

Пулсио Принт има собствена транспортна компания, която може да превозва вашите печатни продукти в рамките на територията на София. За територията на България използваме услугите на ЕКОНТ и СПИДИ.

За континенталната част на Европа използваме собствена транспортна компания. За други държави и специфични случаи използваме услугите на TNT и DHL.

Вие получавате имейл или/и обаждане от логистичния ни отдел с информация за дата и приблизително време на доставка, когато за транспортиране използваме наша компания. Ако поръчката ви пътува с партньорска куриерска компания, също ще получите информация на имейла си.

export@pulsioprint.com

vesela@pulsioprint.com

0886 807 610 / 0885 846 241

Към момента на поръчване може да бъде предвиден срок, определен от наш сътрудник, който работи по вашия проект. Тези срокове зависят както от характеристиките на вашия проект, тиражът, натовареност на производството и от вида транспорт – стандарт или експрес. Най-точна информация от персоналния си сътрудник ще получите към момента на одобрение на файловете от ваша страна.

Работа с файлове

Предпочитаме да изпратите файла си за печат във PDF формат. Формат PDF помага да се избегнат модификации на вашите шрифотве, изображения, графични елементи и т.н.

Други допустими формати:

  • EPS (векторен)
  • PostScript
  • TIFF (без текст)

WORD, EXCEL, Open Office или PowerPoint не могат да възпроизведат данни за печат. Изпратете ни вашите файлове и ние ще ги конвертираме в PDF, ако е възможно, срещу заплащане на минимална такса за работа. Ще трябва да ни изпратите всички фонтове и изображения, които са използвани в проекта ви. За да се избегнат възможни грешки, свързани с обработката на файловете, ще бъде поискано от вас задължително одобрение им одобрение, потвърждаване.

Също така можете да ни изпратите файлове изработени в InDesign и QuarkExpress. Ние ще ги конвертираме в PDF ( 20лв без ДДС)

За този тип файлове (InDesign и QuarkExpress) е задължително да направите експорта, като използвате функиция “Запазване за предпечат” или “package for print”, за да е сигурно, че изображенията и шрифтовете ще бъдат прикачени. В случай че използвате шрифтове на Apple Mac – ще бъде чудесно, ако ги архивирате в ZIP, RAR или SITX.

За подробна информация, свързана с подготовка на файловете, моля прочетете тук, или поискайте съвет от наш сътрудник, като изпратите съобщение на sales@pulsioprint.bg . Веднъж след като поръчката бъде направена, при всички случаи ние ще направим щателна проверка за съвместимост с печата на вашите файлове и ще получите информативен имейл. В случай на нужда и за печелене на време, тази проверка може да бъде осъществена преди потвърждаване на поръчката.

Препоръчваме ви да използвате композитно CMYK черно, съставено от 100% черно, 40% циан, 40% магента и 40% жълто. Тази техника ще гарантира качественото възпроизвеждане на черните ви фонове, които ще бъдат по-наситени и плътни. Повече информация, свързана с подготовка на файловете ви можете да прочетете тук.

За изпращане на файловете си за печат, разполагате с няколко възможности. Можете да изберете най-удобния:

(1) Качете ги на нашия сървър:
а) От компютър
б) FTP server: ftp.pulsioftp.org
FTP & explicit FTPS port: 21

FTP username: Можете да изберете сами потребителско име
Password: Можете да изберете сами парола

По-добре е да го направите с достъп през Windows Explorer, отколкото чрез Internet Explorer. Можете лесно да създадете папка и да пуснете файловете чрез копиране и поставяне. Можете лесно да създадете папка и да пуснете файловете чрез копиране и поставяне.

Ако получите съобщение <>, кликнете на бутон <<>OK>
След това кликнете с левия бутон на мишката и изберете опция <> или <<Идентификация>>
Появява се съобщение, където трябва да се идентифицирате.

Потребителско име:
Парола:

И би трябвало вече имате FTP достъп. Поставете файловете в папката с името и / или номера на вашата поръчка. Моля, информирайте ни, след като файловете бъдат изпратени по имейл: sales@pulsioprint.bg

в) От Mac

Ще получите покана да изтеглите софтуера Cyber ​​duck, който ще ви позволи достъп до различни ftp сървъри.
http://download.cnet.com/Cyberduck/3000-2160_4-10246246.html

(2) Като прикачен файл към мейла на нашия сътрудник, с който комуникирате или към sales@pulsioprint.bg
(3) През yousendit.com / wetransfer.com
(4) Чрез изпращане на CD / DVD / Проби: ул. „Илия Бешков“ 3, Дружба, София

Можете сами да направите необходимите корекции във файловете за печат или да поверите тази работа на нашата Предпечатен отдел като платена услуга. Вижте как можете да подготвите файловете си тук.

Процесът на проверка на файлове се изпълнява в два етапа. В първия, използваме специализиран софтуер PitStop Pro за проверка и корекция на PDF файлове, който има вграден алгоритъм за автоматична проверка по зададени параметри. След това вашите файлове минават през професионалната санкция на екип предпечат. Това е задължително, защото само човек професионалист в тази област може да открие специфични несъответствия, несъвместими с перфектния печат. Повече информация по тази тема можете да откриете тук.

Да, можем да странираме, форматираме и сканираме (обикновено и OCR). За информация, свързана с тарифите, моля да направите запитване на sales@pulsioprint.bg

Нашият предпечатен отдел ще се заеме с проверката на файловете ви, за да бъдат избегнати потенциални грешки. След това ви изпращаме пълен отчет. Вижте как можете да подготвите файловете си тук. Вижте какво включва проверката на файловете от нашия екип предпечат тук.

WORD, EXCEL, Open Office или PowerPoint не могат да възпроизведат данни за печат. Изпратете ни вашите файлове и ние ще ги конвертираме в PDF, ако е възможно, срещу заплащане на минимална такса за работа. Ще трябва да ни изпратите всички фонтове и изображения, които са използвани в проекта ви.

Като правило изображения с резолюция 250-300 dpi и по-висока могат да се счита за добри за печат. Това е особено важно за фините елементи в кадъра. Важно условие е тези изображения да не са изкуствено раздути, а абсолютно реални! Изключение се допуска за някои фонови изображения (като небе например). Ако изображенията не покриват тези минимални изисквания, могат да се получат нежелани ефекти – пикселизиране на изображенията, петна, размазвания.

Wiki въпроси

Наддаването за обрязване са допълнителни милиметри /обикновено от 3 до 5мм/ от всички страни на печатния лист, които се добавят в самия файл за печат и оформят така наречения необрязан формат. Те са необходими, за да се избегнат рискове, произтичащи от натрупването на технически отклонения при довършителните процеси, като например отрязване на част от съдържанието или бяла ивица , ако страницата завършва с изображение. Тези милиметри съдържание реално биват отрязани при тристранното или четиристранното обрязване.

Винаги имайте предвид стойност за наддаване за обрязване между 3 и 5 мм (3мм за флаер, 5мм за брошура). Това означава, че при форматиране фоновите изображения и елементи трябва да са с 3 мм по-големи от действителния размер на готовия документ.

Следователно данните за печат в отворен формат са с 6 мм по-широки и по-високи от действителния завършен формат. Например, за документ А4, размерът ще бъде 303 x 216 mm (297 + 3 + 3 x 210 + 3 + 3), включително наддаването.

Без наддаване могат да се появят малки вариации поради толерантността на рязане по време на механично подрязване и документът може да има бели ръбове. По същия начин важните текстови блокове и графики трябва да бъдат разположени на поне 3 мм от ръба на действителния завършен формат. Не се препоръчва използването на рамки като контури за текст или изображения близо до ръба на документа. За повече информация, моля, вижте страницата „Препоръки за подготовка на файлове“ и помолете вашия персонален сътрудник клиенти за помощ.

UV лакът има свойството веднага да се втвърдява, когато е изложен на ултравиолетово лъчение. Той осигурява твърда, антиабразивна и по желание на клиента лъскава или матова повърхност, която гарантира високо качество и красиво изобразяване на вашите отпечатани проекти. Ламинирането се състои в нанасяне на много тънък пластмасов филм върху повърхността на продукта, който трябва да се ламинира. Той увеличава живота на продукта, като повишава устойчивостта му. Но също така помага да се подчертае ефектът от използваните цветове. Имайте предвид, че филмовият ефект може да доведе до леки вариации на цвета в сравнение с продуктите без покритие.

Цветна проба е термин използван в света на печата, издателската дейност и рекламата – последният етап преди влизане в печат. Това е симулация на печат, която може да приеме различни форми или т.нар. проби. Тази симулация има за цел да даде на клиента максимално точна представа какъв ще бъде крайният резултат от печата. Преди печат документът с тази проба трябва да бъде одобрен и подписан от клиента. Той ще служи за доказателство за съответствие между пробата и крайният резултат. Вижте какви възможности за одобрение на печат предлага Пулсио тук.

За да научите повече за хартиите, използвани от Pulsio Print, прочетете:

Отправете запитване към sales@pulsioprint.bg

Изборът на хартия зависи от това какъв е жанра на книгата, дали ще бъде цветна или черно-бяла и дали има и какви ще са изображенията в нея – фотографии, графики, рисунки и т.н. Като цяло обемните хартии не са подходящи за цветен печат. Респективно биват предпочитани за черно-бял. От друга страна луксозните офсетни и хром хартии са предпочитани при пълноцветен печат.

За да научите повече за хартиите, използвани от Pulsio Print, прочетете:

Отправете запитване към sales@pulsioprint.bg

Биговането е технология, при която, върху картони с по-висок грамаж се фиксират предварително местата, на които картонът ще бъде прегъван.Това се постига чрез прилагането на натиск с тъп нож на съответните места, при което се оформя жлеб. Това е операция, която се прилага след печата и касае папки, корици на печатни изделия, дипляни, опаковки, ламинирани хартии.

В грамажи по-ниски от 170 гр. обикновено говорим за сгъване, тоест прегъване на хартии и картони с по-ниска плътност. В този случай не е необходимо да се прилага биговане, което да предшества сгъването.

При термолепенето се прилага същата технология като при класическото лепене, с тази разлика, че тук се използва специално полиуретаново лепило, наречено PUR. Тази технология прави страниците много по-устойчиви срещу откъсване при по-честа или дълга употреба. Лепенето ПУР е силно препоръчително за списания и каталози, издавани в големи тиражи, за които е важно продуктът да е устойчив на манипулация, а продуктите да понасят отлично температурните и климатични промени. PUR лепенето може да се прилага вместо стандартното лепене и шиенето с телчета при използването на хартии с покрития. При PUR лепенето слоят лепило е по-фин в сравнение с традиционните лепила. Вашият търговски сътрудник ще прецени кой вариант на лепене е по-подходящ за вашия печатен продукт.

Това показва печат с колко цвята ще има на всяка страница. Така например 1+1 означава печат с 1 CMYK базов цвят на лицето на страницата и 1 CMYK базов цвят на гърба на страницата. Обикновено това е черно, но може да е и някои от другите 3 базови CMYK цвята (циан, магента или жълт).

Логично 4+4 означава печат с 4-те CMYK базови цвята на лицето и 4 базови CMYK цвята на гърба. 1+0 означава 1 цвят само на лицето. А 4+0 означава 4 CMYK цвята само на лицето. Възможен е и вариант като печат 4+1, който се прилага най-често при изработката на корици.

Имайте предвид какво не е печат с един цвят !

Хора, които печатат за първи път, често се объркват и си мислят, че печат с един цвят ще бъде и когато те имат предвид цвят за проекта си, който е различен от черен, циан, магента или жълт. Това вече не е печат с един цвят, защото за изработката на желания цвят се използват повече от един базов цвят. Това вече е пълноцветен печат. Защо? Защото печатницата подготвя поне 2 офсетови пластини на всяка от които има по един базов CMYK цвят, за да се постигне цветът, който клиентът е предвидил за печат.

За една офсетна печатница печат 4+4 означава че трябва да бъдат подготвени 4 офсетови пластини (плаки) с 4-те базови CMYK цвята (циан, магента, жълт и черен) за едната страна на листа и 4 офсетови пластини за гърба на листа хартия, който ще влезе в печатната машина, а след печат ще бъде сгънат, за да се получи съответната кола. При печат 1+1 имаме подготовка на една пластина с един CMYK цвят за едната страна и една пластина за обратната. Ето защо цветният печат е по-скъп от едноцветния. Изисква се по-голяма подготовка. Повече за офсетовия печат може да прочетете тук.

Разликата между дигиталния и офсетовия печат е в начинът, по който изображенията и текстът се трансферират върху медиата (хартията).

Офсетовият печат използва пластини със светлочувствителен слой, обикновено изработени от алуминий, за трансфериране на комбинация от четирите основни цвята мастило (cyan, magenta, yellow, black) върху печатната медиа. Освен CMYK могат да се използват и Pantone цветове, покрития и лакове.

Дигиталната технология елиминира нуждата от офсетови пластини и гумирани цилиндри. Вместо това, изображението, което искаме да отпечатаме, директно се отпечатва върху медиата като се използват течни мастила или тонер. На практика това е по-мащабната, индустриална версия, на домашния или офис мастилено-струнен и лазерен печат.

Прочетете тази статия, за да разберете в какво се състои разликата между офсетов и дигитален печат и кой от двата е по-подходящ за вас.

Поръчка

За да можем да пристъпим към производството, вие трябва първо да ни изпратите запитване, като използвате функционалния ни калкулатор на оферти или директно ни изпратите имейл с параметрите. След уточняване на детайли, ние ви изпращаме официална оферта, която вие трябва да потвърдите. Във всеки един момент вие ще можете да коментирате детайли с нашите сътрудници.

Информация за поръчката си ще получавате от наш сътрудник, който комуникира с вас целия процес. Попитайте вашият персонален съветник и той ще ви даде най-доброто решение за вашия проект. Ако все още нямате такъв, пишете ни на имейл sales@pulsioprint.bg.

За да направите най-добрия избор на хартия за вашия печатен продукт, вие можете да:

(1) Получите подробна информация тук.
(2) Да изберете желана хартия, като използвате нашия калкулатор.
(3) Да поискате съвет, като се свържете с нас през формата на сайта или изпратите имейл на sales@pulsioprint.bg или позвъните на 0882 12 57 84.
(4) Можем да ви изпратим каталог с мостри срещу такса в размер на 30 BGN.

На теория няма ограничение в количеството книги, които можем да отпечатаме за вас, като започнем от 1 брой. Въпреки това, имайте предвид, че настройките на офсетната машина е сложен, ресурсоемък, трудоемък и времеемък процес, което оскъпява процедурата. Икономически не е изгодно за клиента да прави само едно копие, защото на практика ще плати настройки за малък, средно голям и голям тираж, а ще има само една бройка. Офсетният печат е икономически изгоден при тиражи над 500 бройки за черно-бял и над 200 копия за цветен. Дигиталният печат е подходящ за малки тиражи – под 200 копия за цветен и под 500 копия за черно-бял печат. В зависимост от спецификата на проекта и тиража зависят и сроковете за изработка и доставка.

Попитайте вашият персонален съветник и той ще ви даде най-доброто решение за вашия проект. Ако все още нямате такъв, пишете ни на имейл sales@pulsioprint.com.

Предлагаме ви: (1) Преглед на готов файл за печат, (2) Дигитална цветна проба, (3) Реална проба, (4) Бял макет, (5) Комплект отпечатани и сгънати листове за одобрение / копие за проверка

Вижте какви варианти за дистанционен контрол на качеството преди печат можем да ви предложим преди влизане в печат на страница Одобрение за печат. След печат на целия тираж можем експресно да ви изпратим няколко бройки, които да пристигнат преди основната пратка.

Попитайте вашият персонален съветник и той ще ви даде най-доброто решение за вашия проект. Ако все още нямате такъв, пишете ни на имейл sales@pulsioprint.com.

Максималния брой страници зависи от хартията (обема), която изберете и ограниченията на машините по отношение на гръбчето на печатния продукт. Така например максималните размери на гръбчето: за мека корица с концево шиене е 55мм; за мека корица с лепено гръбче е 60мм; за твърда корица е 60мм. Минималните размери са съответно: 1мм за мека корица без биг; 3мм за тяло на твърда корица; 8мм за твърда корица.

В зависимост от обема на хартията в тези технологични ограничения могат да се поберат различен брой страници. Подробна информация за технологичните възможности и ограничения можете да откриете тук.

Попитайте вашият персонален съветник и той ще ви даде най-доброто решение за вашия проект. Ако все още нямате такъв, пишете ни на имейл sales@pulsioprint.com.

Насочваме ви към институцията, от която вие трябва да поискате вашия код, който след това да ни предоставите, за да бъде приложен към книгата ви.

Можете да получите екзепляр на книгата си преди да изпълнен целия тираж и при дигитален и при офсетов печат. Това е единственият способ, при който сме сигурни, че крайният продукт отговаря на одобрените файлове за печат. Но имайте предвид следното:

(1) Можете да получите един брой книга с меки корици отпечатана на дигитална машина, ако форматът на книгата го позволява. Това се прави само за да ви даде идея каква би била поредността на страниците в книгата, спрямо файловете, които сте изпратили.

(2) Пробният офсетов печат обаче изисква допълнителни разходи (експонация на пластини, монтаж и отпечатване на офсетова машина), които се заплащат от клиента. Той се препоръчва само при особени случаи: специално търсени ефекти при цветен печат, книги в областта на изкуствата с високо качество, художествена и черно-бяла фотография и др. Вижте какви други варианти за контрол на качеството на изпълнение можем да ви предложим.

Можете да анулирате вашата поръчка, ако желаете, при условие, че производството не е започнало. За целта трябва да се свържете със сътрудника, който работи по вашата поръчка, или да пишете до sales@pulsioprint.bg имейл, в който да заявите желание за анулиране.

Можете да споделите с нас причините за вашето недоволство или като се свържете сътрудника, който работи по вашата поръчка, или да пишете до sales@pulsioprint.bg . Ние ще се запознаем с причините за вашата рекламация и ще получите обратна връзка възможно най-бързо.

Да, Пулсио предлага няколко възможности за проверка, валидиране и контрол, включително и изпращане на реална цветна проба. Запознайте се подробно тук.

Да, ако вие имате интерес към оферта от нас, ние можем да ви изпратим мостри на хартии и продукти, които в най-голяма степен се доближават до това, което искате да печатате при нас. Попитайте вашият персонален съветник и той ще ви даде най-доброто решение за вашия проект. Ако все още нямате такъв, пишете ни на имейл sales@pulsioprint.bg:

Информацията за размера на гръбчето ще бъде комуникирана със запитването, когато имаме лепено гръбче. Ако продуктът е с шито лепено гръбче, за повече прецизност,, ние предпочитаме да комуникираме точния размер на гръбчето, непосредствено след печат и изработка на тялото на печатния продукт, или в най-добрия случай след изработка на макет. Ако имаме твърда корица, изработката на макет без печат е от съществено значение, ако искаме да получим възможно най-коректна стойност на гръбчето.

Да, можете да дойдете на място в офисите на компанията, за да разгледате на място 10-ки варианти на продукта, който желаете да изработим за вас. На място можете да видите и производствения процес. За да се случи това, моля, заявете среща предварително със сътрудника на Пулсио, с който комуникирате по вашата поръчка или проект. Дотогава можете да разгледате нашата виртуална обиколка на печатницата.

Адрес (офис и печатна база):
София 1592, Дружба, ул. Илия Бешков 3
Телефон: +359 882 12 57 84
Имейл: sales@pulsioprint.bg

Услуги

В Пулсио имате много голям избор от покрития и специални ефекти: матов, сатенен и гланцов ламинат; селективен лак, обемен лак, устойчив на надраскване и т.н. и т.н. За повече информация, моля, прочетете тук.

Да, правим печатни продукти със скрита и полускрита спирала. Вижте повече по темата тук.

Да. Изработваме печатни изделия с твърда корица със спирала. Вижте примери.

Най-често използваните спирали са бели, черни, сребърни. Работим и с червени, златни, сини и зелени. Размерът на спиралата зависи от големината на гръбчето. Попитайте вашият персонален съветник и той ще ви даде най-доброто решение за вашия проект. Ако все още нямате такъв, пишете ни на имейл sales@pulsioprint.bg

Да, възможно е една книга да се произведе с две ласета. Обикновено това се прави за по-обемни, луксозни издания с твърда корица. Попитайте вашият персонален съветник и той ще ви даде най-доброто решение за вашия проект. Ако все още нямате такъв, пишете ни на имейл sales@pulsioprint.bg

Имайте предвид, че настройките на офсетната машина е сложен, ресурсоемък, трудоемък и времеемък процес, което оскъпява процедурата. Икономически не е изгодно за клиента да прави само едно копие, защото на практика ще плати настройки за цял многохиляден тираж, а ще има само една бройка.. Въпреки това ние можем да направим един брой книга с твърда корица.

Разполагаме с модерен машинен парк и квалифицирани експерти, което ни позволява да предложим изключително голям избор от довършителни работи, стандартни и специални ефекти и допълнителни персонализирани услуги, включително и прецизен ръчен труд. Повече информация за Стандартни покрития и специални ефекти, можете да откриете тук. Галерии с много изработени печатни продукти разгледайте тук. Прочетете и историята за една персонализирана комплексна услуга тук.

Да, можем да напечатаме вашия проект на библейска хартия (45грама). Свържете се с наш сътрудник, за уточняване подробности по проекта и неговата изработка.

Да, можем да изработим такава книжка за вас, ако тя отговаря на определени технологични изисквания. Свържете се с наш сътрудник, за уточняване подробности по проекта и неговата изработка на sales@pulsioprint.bg

Пулсио предлага печат на офсетна и на дигитална машини. За печат на черно-бели продукти с тираж под 500 бройки и определени формати, ние ви съветваме да изберете дигитален печат. Изберете дигитален и за цветен печат с тираж до 300. За печат с Pantone цветове, по-големи тиражи, печат върху специални хартии, ако искате перфектно качество на изображенията и графичните елементи в проекта, както и при други по-специални изисквания трябва да използвате офсетната ни технология от последно поколение.

Да, печатаме както визитни картички, така и всякакви други рекламни и промоционални материали. Разгледайте портфолиото ни с този тип продукти тук. Разгледайте всички наши продукти тук.

Много хартии, предлагани от Pulsio Print, идват от сертифицирани от PEFC и FCS гори. Тези сертификати дават възможност за борба срещу обезлесяването и по този начин и за запазването на биологичното разнообразие, което тези екосистеми приютяват. Те също така насърчават събирането и оползотворяване на отпадъци из целият сектор.