Ако досега не сте се замисляли за това от какви части се състои една книжка, а вече имате текст, готов да бъде издаден, ще бъде добре да се запознаете с най-основните елементи. Не за друго, а защото за тях със сигурност ще стане дума при комуникацията ви с печатницата или издателя.

Коли

Книга с 16 коли без гръбче

Колата е лист хартия, отпечатан с четири или повече върху него страници и сгънат един или повече пъти до приблизителния размер на една страница от бъдещата книга или друг печатен продукт. Сгъва се по начин, който поставя страниците в правилен ред. В един цял лист хартия 70х100см, 64х90см или друг размер може да има различен брой коли. Броят коли в един цял лист се определя от това колко страници има във всяка кола, а броят страници зависи от размер, вид хартия, грамаж на хартията и тип книговезване.

Книжно тяло

Популярно още като книжен блок, книжното тяло се състои от листа или коли, които могат да бъдат подвързани. Към тях не са включени листата отпред и отзад, които се залепват допълнително към тялото като форзац.

Корици

Външната част на книгата, която обгръща книжния блок, за да го предпази при употреба и съхранение, и, разбира се, да служи като начин за комуникация с клиента след графично оформление, печат и декорация.

Приложете

Ламиниране

Лакиране

Метализирани ефекти

Преге (ембосинг,дебосинг)

Топъл печат

Научете повече >>

Двата основни вида подвързваме на съвременните книги са твърда и мека корица:

Мека корица

За изработване на корицата на книга с мека корица се използва гъвкава и плътна хартия (дебелина над 0.30 мм). Книжното тяло се скрепва с корицата с лепене (обикновено или PUR).

Твърда корица

За изработване на корицата на книга с твърда корица се използва мукава с дебелина от 1,5 мм до 3 мм. Колкото по-обемно е тялото, толкова по-голяма трябва да бъде и дебелината на мукавата.

Крила

Крилата (или подгъвите) са продължение на меката корица, прегънато към вътрешната страна на книгата. Те могат да изпълнят същата функция както обложката на твърдата корица, осигурявайки повече пространство за представяне и маркетинг, кратко резюме или допълнително художествено оформление. Разбира се, можете да оставите цялото това пространство свободно или да добавите съвсем малък акцент. Крилата имат функционална стойност, която позволява на читателя да ги използва като разделител. Можете да изберете дали да имате две крила или само едно.

Облекло

Изберете

Хартиите с покритие

Хартиите без покритие

Арт хартии

Дизайнерските и луксозните хартии

Рециклирана хартия

Научете повече >>

Облеклото е материалът, с който се покрива мукавата. Мукавата трябва да се облече, за да има по-добър естетисчески вид твърдата корица. Обикновено се облича с хартия, платно, кожа или имитация на кожа. Има възможност и за смесена опция: покритието на корицата да е от хартия, а само гръбчето – от платно. Някои артисти оставят мукавата без облекло. Между картона и платното може да добавите дунапрен, който дава допълнителен обем и мекота. Платната не позволяват стандартния офсетов печат и налагат използването на техники като *сухо преге (вдлъбнат релеф), топъл печат или ситопечат.

Платно

изкуствена кожа върху твърда корица

Изкуствена кожа

твърда корица с гръбче от текстил

Гръбче от платно в синьо и покритие от хромова хартия с печат

твръда корица без покритие и гръбче от платно

Гръбче от платно и мукава без покритие с вдлъбнато преге

Дунапрен

Гръбче

Това е тази част от книгата, където покриващият материал на практика скрива набора от коли. Именно гръбчето се вижда, когато книгата е сложена на рафта. Обикновено и там са изписани името на произведението и името на автора и каква част от една поредица е изданието. Гръбчето на твърдата корица може да бъде право или заоблено. Заобленото гръбче е предпочитано най-вече при по-голям брой страници на книгата, тъй като ѝ придава елегантност.

право гръбче на твърда корица

Право гръбче

кръгло кръбче на твърда корица

Kръгло гръбче

Форзаци

Това са листа, обикновено бели, които се залепват винаги върху твърда корица (подвързия). Предназначението им е да направят по-здрава връзката между книжното тяло и корицата. Обикновено един форзац се състои от 2 листа (4 страници). Предният форзац се залепва с първата си страница за задната страна на предната корица, задният с четвъртата си страница за вътрешната страна на задната корица. Логично страниците на форзаците, които се залепват за кориците се оставят бели. По ваше желание другите страници на форзаците могат да имат печат с текст, илюстрация, изображение. Могат да бъдат и без печат, но да се използва цветна хартия (например офсет) в различни цветове, която да се съобрази с дизайна на книгата.

форзац с цветен печат

Форзац с печат

Добавете

Топъл печат

Обложки

Щанцоване

Футляри

Златна порезка

Научете повече >>

Капителбанд

Капителбанд e малко парче платно, добавено отгоре и отдолу на гръбчето на книгата, между тялото и корицата. Залепва се, за да укрепи гръбчето и да елиминира луфта между книжното тяло и твърдата подвързия, при затворена книга. Има и декоративно, естетическо значение. Може да бъде в различни цветове. Капителбандът се добавя задължително за гръбчета надвишаващи 10мм.

Фалцов улей

Представлява мястото, където гръбчето преминава в корицата. Неговата форма не е права, а леко вдлъбната – като улей.

Ласе

То е по-елегантна версия на класическия хартиен разделител. Представлява тънко парченце плат, залепено под горния капителбанд и служи за отбелязване на прочетените страници. За повече изтънченост може да има две ласета в различен цвят вместо едно. Ласето е изцяло на мястото си в художествени произведения, а възможностите за многобройни цветови нюанси съчетават полезното с изтънченото.

ласе на книга
луксозни раздели на книги - ласе
ласе на книги с твърда корица

Ласета с различен цвят

Изчислете икономията, която ще направите от печатането сега!