Както и при други предмети на изкуството, позлатяването повишава стойността на книгата и подобрява нейната видимост в книжарниците. То е измежду най-престижните довършителни работи. Доскоро единственият начин да се извърши този процес беше т. нар. топъл печат – нанасяне на метално фолио върху корицата с помощта на клише, носещо всички елементи, които трябва да се покрият със злато (или друг метализиран цвят), топлинен източник с температура до 200°C и огромен натиск, достигащ до един тон!

В зависимост от броя на позлатените елементи, процесът може да се извършва в няколко етапа на една и съща машина, а когато е необходимо да се позлатява вдлъбнато или изпъкнало преге, е много вероятно разминаване на релефния елемент с позлатата, въпреки точните настройки. Освен това, обратният релеф от вътрешната страна на корицата, получен в резултат на прегето, е неизбежен.

„Класическия“ топъл печат

Silk Foil

la dorure Silk Foil gold

Днес съществува алтернатива на този сложен и отнемащ време процес и за Pulsio Print е удоволствие да я предложи на своите клиенти. Това е позлатяването „Silk Foil“! Тази иновативна технология представлява комбинация от ситопечат на UV лепила и топъл печат. И двата – управлявани с висока точност чрез цифрови модули. Топлият печат се извършва с помощта на специално силиконово, фино като коприна приспособление, откъдето идва и името на процеса, което на български може да се преведе като “Копринено фолио”.

„Копринено фолио“ ни предлага топъл печат с релефен ефект без предварително преге. Поради тази причина, това иновационно позлатяване се нарича и „3D позлата“. В допълнение към деликатния на допир релеф, той предлага несравним блясък, далеч по-ярък и стабилен от този на стандартния топъл печат и без вторичен релеф върху задната страна на корицата.

Silk Foil dorure gold
Silk Foil silver
Silk Foil dorure fine gold
Silk Foil couleur
Silk Foil dorure gold pour les logos
Silk Foil couleur rouge

Какво прави новото "копринено фолио" интересен процес?

Удобство и бързина: позволява да се получат на една машина атрактивни позлатяване и релеф. Въпреки двете необходими производствени фази, процесът е много по-бърз от двете отделни операции – преге и конвенционален топъл печат. А това ви спестява значително време.

Свобода при избора на хартия / картон: тя се обезпечава от отсъствието на преге, което изисква определена дебелина на третирания картон, както и от относително нискотемпературното позлатяване – UV лепилото позволява прилагане на технологията „Silk фолио“, както на много дебели, така и на много тънки листове. Нещо невъзможно при класическия топъл печат.

Икономия: можете да забравите за разходите за подготовка на клишета за преге и за топъл печат.

Екология: технологията „копринено фолио“ практически не произвежда отпадъци. Край и на неизбежните макулатури от прегето и от топлия печат – екологичен, но и финансов недостатък на старата технология. Специалният филм, който прехвърля позлатяването само върху избраните детайли, се използва до пълното му изхабяване, което е обратното на фолиото за „класически“ топъл печат, където неизползваната част остава отпадък.

Качество: перфектното сцепление между лепилото и силиконов филм, дори и на по-малка площ, предотвратява микроскопичните дефекти на класическата позлата. Позлатените елементи от „копринено фолио“, дори и в най-деликатните места, имат хом
огенна, гладка и стабилна повърхност и ръбове. Естеството на процеса осигурява пълното съвпадение между релеф и позлата, дори и при изключително тънки линии – невероятно качество, за достигне на традиционната комбинация + релеф.

Широк избор на цветове: злато, сребро, метал, мед, светла мед, черно, светлосиньо, синьо, червено, розово, зелено.

Устойчивост във времето: „класическият“ топъл печат, когато не е защитен с лак, е податлив на износване и оксидиране. Докато „коприненото фолио“, фиксирано с UV лепило, ви осигурява не само издръжливост, но и възможност за почистване. Фолиото от коприна може да се нанася и върху пластмаса, дърво, кожа, стъкло и др.

Получавате и допълнителна възможност да дублирате някои елементи от вашата корица върху рекламни елементи по време на голяма маркетингова кампания.

Прилагането на „копринено фолио“ дава естетически атрактивни резултати, които са неустоими. Това е една чудесна възможност!

В таблицата по-долу има сравнение на „копринено фолио“ и класическо позлатяване с щамповане.

Кликнете, за да увеличите размера на изображението.

производствени разход Silk Foil

* Техническите подробности, които правят всеки процес по-малко или повече труден за прилагане, но които не засягат пряко клиента (например: неизбежно разработване на клише за топъл печат и/или матрица за преге, смяна на машини, макулатури, необходими за настройка и напасване на топлия печат и прегето), са посочени и възпроизведени в таблицата като разлики във „време на изпълнение“.

** Обемно позлатяване / копринено фолио от 100 х 100 мм, върху корица А5, изготвяне 1000 ех.

За да направите най-правилния избор между класическото позлатяване и „копринено фолио“, ви препоръчваме, когато изготвяте вашия проект, да се свържете с консултант на Pulsio Print. При прегледа на вашите файлове и предвид проекта като цяло, нашият предпечатен отдел ще ви посъветва за изпълнимостта и най-добрия избор. Препоръчваме Ви да избягвате натрупването на специални ефекти. „Коприненото фолио“ е достатъчен процес за привличане на вниманието на клиента, а в същото време намалява производствените разходи и времето за производство.

Изчислете икономията, която ще направите от печатането сега!