За поредна година екипът на Pulsio Print спази традицията и прие в печатната си база в Полиграфически комбинат „Димитър Благоев“, квартал Дружба, любознателни ученици, които искат да разберат как функционира една модерна печатница.

Тази година наши гости бяха деца от Френски лицей „Виктор Юго“, гр. София.

Кратка история на печата

Те присъстваха на презентация на тема „Кратка история на печата“, запознаха се с предпечатния процес, разбраха защо и как се експонират офсетови пластини, за да може Komori HUV – изключителна технология за пълноцветен печат, да отпечата книги с изключително качество на възпроизведените цветове.

Влезнаха в нашия свят от специални ефекти, в който книжките с твърда корица и другите печатни изделия стават наистина специални като биват: ламинирани (мат, гланц,кадифе); полагат се върху тях лакове с различен ефект (селектив, обемен, перлен, глитер ефект и много други); отделни елементи от книжката стават релефни, като се прилага преге или топъл печат; кориците се щанцоват в различна форма, а за истински УАУ ефект върху им се полага златна порезка.

Запознаха се и с процеса на книговезане, при който отпечатаните вече листа се сглобяват в едно книжно тяло, като се използва различна техника на подвързване: PUR лепене, Wire-O спирала, концево шиене и др.

В крайна сметка учениците от Френския лицей научиха къде е началото на пътя, който изминава почти всяка една книжка или учебно помагало, преди да попадне в ръцете им. Надяваме се, че това печатно приключение ще ги накара да гледат по-различен начин на едно от най-интерeсните творения на човечеството – книгата.

На раздяла децата получиха символични подаръци от екипа на Pulsio Print.

Вярваме, че времето, прекарано в компанията на нашите експерти и информацията, която получиха, може да вдъхнови част от тях един ден да влезнат в шарения свят на печата.

Изчислете икономията, която ще направите от печатането сега!