Какви са предимствата на книгата с твърда корица?

Какво е нужно да знаете за книгите с твърда корица, за да за да се продават лесно на пазара?

Защо някои книги се правят с мека корица, а други с твърда?

Защо вместо да направите книга с мека корица, трябва да предпочетете книга с твърда корица?

Множество критерии влияят върху избора на корица за една книга: нейното съдържание, графичното ѝ оформление, търсената публика, продажната цена…

Tвърдата корица

Книгите с мека корица се книговезват като тялото се прикрепва към корицата с лепило и/или с концево шиене. При книгите с твърда корица, това се постига чрез използването на форзаци.

Ако заложите на книга с мека корица, вашият избор е лесен: тяло и корица, при която грамажът на използвания картон варира най-често от 170 до 350 г. В определени случаи корицата може да има и крила.

При твърдата корица се добавят различни елементи: платно, което да я покрие, форзаци, капителбанд, мукава, ласе…

Книгите с твърди корици се състоят от корица, гръбче, форзаци и тяло

Форзаци

Печат на форзац на книги с твърди корици

Форзаци с печат

Основната им функция е да свържат тялото с корицата, да ги съединят ефикасно.

Техният брой е фиксиран и не може да бъде променян: 4 страници отпред и 4 отзад.

Първата страница от предния форзац и последната от задния форзац са винаги бели, тъй като се лепят съответно за 2-а и 3-а корица на книгата.

Ако желаете да има печат върху 2-а и 3-а корица на книгата ви, технически това ще се направи върху 2-а страница от предния форзац и 3-а страница от задния форзац.

Вие можете също така да се спрете на цветна офсетова хартия или да предвидите печат върху форзаците. И в двата случая ще придадете добавена стойност на книгата.

Мукава

– Нейната дебелина може да бъде: 1,5 мм – 2 мм – 2,2 мм – 2,5 мм – 3 мм, обозначени също и като 15/10 – 20/10 и т.н. Тя зависи най-вече от обемността на тялото на книгата. Принципът е, че колкото по-обемно е тялото, толкова по-голяма трябва да бъде и дебелината на мукавата. Най-често използваните мукави са тези от 2 – 2,5 и 3 мм.

Облекло, покритие на корицата и частично покритие.

Мукавата най-често се покрива с хромова хартия от 130 г, върху която има печат и ламинат.

Други типове хартии като офсетови, структурни или арт картони също се използват за по-висока художествена стойност на книгата. В този случай обаче изработката е по-комплексна, а използваната офсетова хартия трябва да е достатъчно гъвкава, за да не се получава неприятно напукване в зоните на ъглите, сгъвките или фалцовия улей. Препоръчваните офсетови хартии за твърда подвързия са: Olin Smooth, Olin Rough, Popset, Cotton laid, Buckram, Via Felt, Via Linen…

Вместо хартия, може да се използва също така платно, кожа или имитация на кожа. Широка гама от възможности се предлага както на нашия сайт,Калкулатор така и на тези на производителите: Winter and Company avec des toiles tels que : Skivertex, Novalite, Wibalin, Peltouch, Geltex, Napura, Toile du Marais, Pellaq, ou encore Synth3 et Leos Nachfolger. Платната не позволяват стандартния офсетов печат и налагат използването на техники като сухо (релефно или не) преге, топъл печат или ситопечат.

Платно/Изкуствена кожа

Красива синя твърда подвързия с O като релеф.

Платно

Изкуствените кожи са избран плат за използване на книги с твърди корици.

Изкуствена кожа

Смесена опция

Има възможност и за смесена опция: покритието на корицата да е от хартия, а само гръбчето – от платно. Това е добър вариант, който съчетава двата вида покритие за твърда корица. Изборът на цвят за гръбчето от платно е ключов елемент от дизайна на книгата.

Син плат и червена хартия са красива комбинация от материали и цветове за книга с твърди корици.

Гръбче от платно в синьо и покритие от хромова хартия с печат

Естествен вид

Красива комбинация от релефна необлечена мукава и черен плат

Гръбче от платно и мукава без покритие с вдлъбнато преге

Съществува и вариант, в който мукавата не се покрива изобщо, а се оставя в естествения ѝ вид. Тази тенденция среща все повече почитатели в арт средите или тези на алтернативните комикси.

Дунапрен

Между картона и платното може да добавите дунапрен, който дава допълнителен обем и мекота. По този начин се създава изключително приятно усещане при докосване или взимане на книгата в ръце. Използва се често за юношеска литература или бележници.

Дунапренът придава обем на твърдите корици

Дунапрен

Сини твърди корици с дунапрен, показваща състезателна кола

Дунапрен

Гръбчето

Гръбчето на твърдата корица може да бъде право или заоблено. За получаването на заоблено гръбче е нужна мукава с дебелина от поне 15 мм. То е предпочитано най-вече при по-голям брой страници на книгата, тъй като ѝ придава елегантност.

Черна книга с твърди корици и прав гръб

Право гръбче

Кафява книга с твърди корици и кръгъл гръб

Кръгло гръбче

Фалцов улей

Фалцов улей: представлява мястото, където гръбчето преминава в корицата, когато е заоблено. Неговата форма не е права, а леко вдлъбната – като улей.

Виолетова книга с топъл печат твърди корици и фалцов улей

The Gutter

Капителбанд

Капителбанд: малко парче платно, добавено отгоре и отдолу на гръбчето на книгата, между тялото и корицата. Най-често то е бяло или черно, но по желание може да бъде и цветно, като в този случай придава стил и естетика на продукта. Капителбандът се добавя задължително за гръбчета надвишаващи 10мм. Ако книгата е с малко страници, използването на капителбанд не е необходимо, което пък позволява известно намаляване на производствения разход.

Медножълтият капителбанд съответства на цвета на гръбчето на книгата.

капителбанд – цвят старо злато

Черен капителбанд и ласе

черен капителбанд

Ласе

То е по-елегантна версия на класическия хартиен разделител. Представлява тънко парченце плат, залепено под горния капителбанд и служи за отбелязване на прочетените страници. За повече изтънченост може да има две ласета в различен цвят вместо едно. Ласето е изцяло на мястото си в художествени произведения, а възможностите за многобройни цветови нюанси съчетават полезното с изтънченото.

Двуцветна книга с твърди корици и черно ласе
Книга с твърди корици и червено ласе
Виолетови, червени и черни отметки

Ласета с различен цвят

Спирала

Подвързия със спирала на кариран тефтер

Книговезане спирала

Книговезане на тялото: най-често се прилага концевото шиене, но може също така да се използва спирала , която да свърже тялото с корицата. В този случай вие разполагате едновременно със солидността на мукавата и възможността да отворите книгата на 360°, благодарение на спиралата. Избор, който се среща много често при бележниците или кулинарните книги.

Възможности

Възможности за всеки елемент на твърдата корица в зависимост от броя ѝ страници

Таблица, която ви позволява да избирате вашите опции според броя на страниците ви

Ето пример за разлика в цената според това дали книгата е с мека или твърда подвързия.

Продукт: формат А4, 96 стр. + 8 (форзаци без печат), ламинат мат, тяло на хром 130 г, печат 4+4, 1000 бр., без ДДС.

Книга с мека корица, лепена: 4 047лв.

Книга с мека корица, концево шиене: 4 635лв.

Книга с твърда корица, мукава 2 мм (20/10): 7 362лв.

Изборът между книга с мека корица и твърда корица не винаги е лесен. Той зависи от:

Бюджета: със сигурност книгата с твърда корица изисква по-висок бюджет. Когато тялото е с малко страници, цената за производство на корица може да бъде по-висока от тази на тялото.

Съдържанието: има произведения, които изискват и заслужават твърда корица. Когато се отнася за художествени произведения тип албуми, твърдата корица е добавена стойност, от която не можете да се лишите.

Читателите: според това за каква употреба и аудитория са предвидени за книгите, нейната солидност е от голямо значение. Така например при детска книжка, за която е сигурно, че ще бъде разгръщана многократно от любопитни детски ръце, твърдата корица е по-подходящ избор. Той ще удължи живота на книгата.

Търговска стратегия: всички допълнителни екстри за едно печатно произведение са възможни при избор на твърда корица. Видимостта и разпознаваемостта на продукта е от съществено значение в наши дни, а книгата с твърда корица задължително се откроява.

Екипът на Pulsio Print е на вашите услуги, за да отговори на всичките ви въпроси и да ви посъветва при вашия избор.

Изчислете икономията, която ще направите от печатането сега!