Какви са предимствата на книгата с твърда корица?

Какво е нужно да знаете за книгите с твърда корица, за да за да се продават лесно на пазара?

Защо някои книги се правят с мека корица, а други с твърда?

Защо вместо да направите книга с мека корица, трябва да предпочетете книга с твърда корица?

Множество критерии влияят върху избора на корица за една книга: нейното съдържание, графичното ѝ оформление, търсената публика, продажната цена…

Спрете ли се на книга с твърда корица, вие избирате да инвестирате повече в крайния продукт и това е един много добър избор. В ерата на компютъризацията, физическото присъствие на книгата с твърда корица, който изпълва пространството, може да направи цялата разлика при избора на клиента. Благодарение на формата и обема си, с такава книга вие получавате високо качество, което е атрактивно за потребителите. Въздействието на твърдата корица се дължи на материалите, от които е изработена, но също така и на усещането при допир и на нейната визия. Такава книга е с непреходна стойност, впечатляваща, престижна и винаги модерна.

Книгите с мека корица се книговезват като тялото се прикрепва към корицата с лепило и/или с концево шиене. При книгите с твърда корица, това се постига чрез използването на форзаци.

Ако заложите на книга с мека корица, вашият избор е лесен: тяло и корица, при която грамажът на използвания картон варира най-често от 170 до 350 г. В определени случаи корицата може да има и крила.

При твърдата корица се добавят различни елементи: платно, което да я покрие, форзаци, капителбанд, мукава, ласе…

схема на книга с твърда корица

Форзаци:

– Основната им функция е да свържат тялото с корицата, да ги съединят ефикасно.

– Техният брой е фиксиран и не може да бъде променян: 4 страници отпред и 4 отзад.

– Първата страница от предния форзац и последната от задния форзац са винаги бели, тъй като се лепят съответно за 2-а и 3-а корица на книгата.

– Ако желаете да има печат върху 2-а и 3-а корица на книгата ви, технически това ще се направи върху 2-а страница от предния форзац и 3-а страница от задния форзац.

– За да има книгата нужната солидност, грамажът на форзаците трябва да е винаги равен или по-висок от този на тялото. Така например, ако тялото се печата до 130 г хромова хартия, форзаците са на 150 г, а ако тялото е над 130 г, форзаците са от 150 до 170 г.
Когато тялото е на хромова хартия, форзаците могат да бъдат както на същия тип, така и на офсет хартия. Обратният вариант не се прилага.

– Когато тялото е на хромова хартия, форзаците могат да бъдат както на същия тип, така и на офсет хартия. Обратният вариант не се прилага.

– Форзаците могат да бъдат част от тялото или отделени.

  • Когато форзаците са включени в тялото, те са част от книгата. В този случай грамажът и видът хартия са еднакви за тялото и форзаците. Това отнема малко от чара на книгата с твърда корица, но същевременно улеснява производството и позволява по-икономична цена.
  • Когато форзаците са отделени, това означава, че в началото и края на книгата се добавят страници – между тялото и корицата. В този случай може да използвате и различен тип хартия – офсетова например. Контрастът между хромовата и офсетовата хартии спомага за усещането като да държите в ръцете си и да прелиствате книга с висока стойност.
форзац с цветен печат

форзаци с печат

Вие можете също така да се спрете на цветна офсетова хартия или да предвидите печат върху форзаците. И в двата случая ще придадете добавена стойност на книгата.

Мукава

– Нейната дебелина може да бъде: 1,5 мм – 2 мм – 2,2 мм – 2,5 мм – 3 мм, обозначени също и като 15/10 – 20/10 и т.н. Тя зависи най-вече от обемността на тялото на книгата. Принципът е, че колкото по-обемно е тялото, толкова по-голяма трябва да бъде и дебелината на мукавата. Най-често използваните мукави са тези от 2 – 2,5 и 3 мм.

Облекло, покритие на корицата и частично покритие.

– Мукавата най-често се покрива с хромова хартия от 130 г, върху която има печат и ламинат.

– Други типове хартии като офсетови, структурни или арт картони също се използват за по-висока художествена стойност на книгата. В този случай обаче изработката е по-комплексна, а използваната офсетова хартия трябва да е достатъчно гъвкава, за да не се получава неприятно напукване в зоните на ъглите, сгъвките или фалцовия улей. Препоръчваните офсетови хартии за твърда подвързия са: Olin Smooth, Olin Rough, Popset, Cotton laid, Buckram, Via Felt, Via Linen…

– Вместо хартия, може да се използва също така платно, кожа или имитация на кожа. Широка гама от възможности се предлага както на нашия сайт,Калкулатор така и на тези на производителите: Winter and Company avec des toiles tels que : Skivertex, Novalite, Wibalin, Peltouch, Geltex, Napura, Toile du Marais, Pellaq, ou encore Synth3 et Leos Nachfolger. Платната не позволяват стандартния офсетов печат и налагат използването на техники като сухо (релефно или не) преге, топъл печат или ситопечат.

твърда корица с текстил

платно

изкуствена кожа върху твърда корица

изкуствена кожа

– Има възможност и за смесена опция: покритието на корицата да е от хартия, а само гръбчето – от платно. Това е добър вариант, който съчетава двата вида покритие за твърда корица. Изборът на цвят за гръбчето от платно е ключов елемент от дизайна на книгата.

твърда корица с гръбче от текстил

гръбче от платно в синьо и покритие от хромова хартия с печат

– Съществува и вариант, в който мукавата не се покрива изобщо, а се оставя в естествения ѝ вид. Тази тенденция среща все повече почитатели в арт средите или тези на алтернативните комикси.

твръда корица без покритие и гръбче от платно

гръбче от платно и мукава без покритие с вдлъбнато преге

– Между картона и платното може да добавите дунапрен, който дава допълнителен обем и мекота. По този начин се създава изключително приятно усещане при докосване или взимане на книгата в ръце. Използва се често за юношеска литература или бележници.

твърда корица с дунапрен

дунапрен

книга с твърда корица и дунапрен

дунапрен

Гръбчето на твърдата корица може да бъде право или заоблено. За получаването на заоблено гръбче е нужна мукава с дебелина от поне 15 мм. То е предпочитано най-вече при по-голям брой страници на книгата, тъй като ѝ придава елегантност.

право гръбче на твърда корица

право гръбче

кръгло кръбче на твърда корица

кръгло гръбче

Фалцов улей : представлява мястото, където гръбчето преминава в корицата, когато е заоблено. Неговата форма не е права, а леко вдлъбната – като улей.

Капителбанд: малко парче платно, добавено отгоре и отдолу на гръбчето на книгата, между тялото и корицата. Най-често то е бяло или черно, но по желание може да бъде и цветно, като в този случай придава стил и естетика на продукта. Капителбандът се добавя задължително за гръбчета надвишаващи 10мм. Ако книгата е с малко страници, използването на капителбанд не е необходимо, което пък позволява известно намаляване на производствения разход.

капителбанд на твърда корица

капителбанд – цвят старо злато

капителбанд

черен капителбанд

Ласе: то е по-елегантна версия на класическия хартиен разделител. Представлява тънко парченце плат, залепено под горния капителбанд и служи за отбелязване на прочетените страници. За повече изтънченост може да има две ласета в различен цвят вместо едно. Ласето е изцяло на мястото си в художествени произведения, а възможностите за многобройни цветови нюанси съчетават полезното с изтънченото.

ласе на книга
луксозни раздели на книги - ласе
ласе на книги с твърда корица

ласета с различен цвят

Книговезане на тялото: най-често се прилага концевото шиене, но може също така да се използва спирала , която да свърже тялото с корицата. В този случай вие разполагате едновременно със солидността на мукавата и възможността да отворите книгата на 360°, благодарение на спиралата. Избор, който се среща много често при бележниците или кулинарните книги.

книговезане спирала

книговезане спирала

Възможности за всеки елемент на твърдата корица в зависимост от броя ѝ страници

Ето пример за разлика в цената според това дали книгата е с мека или твърда подвързия.

Продукт: формат А4, 96 стр. + 8 (форзаци без печат), ламинат мат, тяло на хром 130 г, печат 4+4, 1000 бр., без ДДС.

Книга с мека корица, лепена: 4 157лв.

Книга с мека корица, концево шиене: 4 428лв.

Книга с твърда корица, мукава 2 мм (20/10): 6 130лв.

Изборът между книга с мека корица и твърда корица не винаги е лесен. Той зависи от:

Бюджета: със сигурност книгата с твърда корица изисква по-висок бюджет. Когато тялото е с малко страници, цената за производство на корица може да бъде по-висока от тази на тялото.

Съдържанието: има произведения, които изискват и заслужават твърда корица. Когато се отнася за художествени произведения тип албуми, твърдата корица е добавена стойност, от която не можете да се лишите.

Читателите: според това за каква употреба и аудитория са предвидени за книгите, нейната солидност е от голямо значение. Така например при детска книжка, за която е сигурно, че ще бъде разгръщана многократно от любопитни детски ръце, твърдата корица е по-подходящ избор. Той ще удължи живота на книгата.

Търговска стратегия: всички допълнителни екстри за едно печатно произведение са възможни при избор на твърда корица. Видимостта и разпознаваемостта на продукта е от съществено значение в наши дни, а книгата с твърда корица задължително се откроява.

Екипът на Pulsio Print е на вашите услуги, за да отговори на всичките ви въпроси и да ви посъветва при вашия избор.